Det här med lapptäcken och lapptäckesteknik är en helt egen värld, och det är enkelt att googla efter helt fantastiska skapelser. Jag minns att jag sydde en kudde i lapptäckesteknik i slöjden, men sen dess har det fallit i glömska.

När jag blev gravid ville jag sy ett eget litet täcke som min bebis kunde ligga på, gärna på golvet. Det är ju fördelen med att sy själv, man bestämmer exakt hur man vill ha det. Så jag sydde ett väldigt enkelt lapptäcke en helg, och det har använts massor. Just nu har jag tyg hemma för att sy ett avlångt som kan vara överkast i spjälsängen – har bara några andra projekt att avsluta först …

Är du sugen på att testa och sy ett enkelt lapptäcke? Det är inte så svårt. Jag gjorde en utförlig guide medan jag sydde mitt förra, med bilder. Så tveka inte! Tygerna och vadden som behövdes till köpte jag på Stoff & Stil, de har ett fint utbud av fat quarters.

Lapptäcke

Mitt lapptäcke är 98×98 cm stort. Det här behöver du för att göra ett lika stort:

1 tygstycke som bildar baksida och ram/kanter, 110 cm.
4 tygstycken till lappar/patchwork, 15 cm vardera
1 stycke plattvadd i samma storlek som det färdiga lapptäcket
1 symaskin
Strykbräda och strykjärn
Tråd i någon snygg färg, eftersom den även syns på lapptäcket

Samtliga tyger är beräknade på 150 cm bredd. På Stoff & Stil finns som sagt färdiga stuvbitar med patchworktyger, fat quarter, då kan du räkna med att 1 tygstycke = 1 paket med en stuvbit. Jag tvättade mina tygbitar innan jag började, för att se till att tyget redan har krympt. Om man vill kunna tvätta täcket senare är det klokt att ha ”färdigkrympt” tyget innan man syr.

Sömsmån ingår med 1 centimeter. Var noga med att hålla lika jämna sömsmåner överallt, det har du igen senare …

Såhär syr du ditt lapptäcke

 • Klipp till baksidan till lapptäcket, ett stycke som är 100×100 cm.
 • Klipp även ut delarna till ramen/kanterna, 4 stycken som är 14×100 cm.
 • Klipp ut dina patchworklappar. Du behöver 9 st lappar av varje tyg och de ska mäta 14×14 cm styck. Vill du, kan du klippa till en ruta av papper och använda som form för att få alla rutor likadana.

Samtliga lappar till mitt lapptäcke, minus baksida och kanter

 • Lägg ut lapparna som du vill att de bildar mönstret på ditt lapptäcke.

Mitt mönster till lapptäcket: jag har lagt ut lapparna som jag vill att det ser ut

 • Sy ihop patchwork-lapparna så som du lagt ut dem, men i långa remsor, 6 stycken i taget. Nåla tyget räta mot räta. Du ska få 6 stycken remsor med 6 lappar i varje remsa.

Nåla lapparna räta mot räta för att få ett snyggt lapptäcke

 • Använd strykjärnet och pressa ut sömsmånerna på varje söm.

Pressa ut sömsmånen på varje söm

 • Lägg ut remsorna bredvid varandra så att du ser ditt mönster på nytt. Sy sedan ihop remsorna med varandra, nåla tyget räta mot räta. Nåla så att sömmarna på varje individuell ruta matchar varandra. Annars kommer ditt lapptäcke att bli skevt.

Lägg ut remsorna till lapttäcket bredvid varandra, nåla räta mot räta och sy

 • Pressa ut sömsmånerna igen. Nu är framsidan till ditt lapptäcke nästan klart!

Nu är framsidan till lapptäcket nästan klart!

 • Nu är det dags för kantbitarna. Nåla fast kantbiten räta mot räta, och sy men börja och sluta 1 cm från hörnen. Sy fast alla fyra.
 • Vik lapptäcket på diagonalen. Passa ihop kantbitarna så att du kan nåla ihop dem som en rektangel. Sen syr du från det yttre hörnet på diagonalen till där sömmarna möts (eller motsatt håll om det är lättare).

Hörnen på lapptäcket är lite trixiga

 • Använd strykjärnet och stryk ut alla sömmar, precis som du gjorde tidigare. Passa också på att bättra på de gamla om någon har lagt sig annorlunda.

Stryk ut alla sömmar på nytt på lapptäcket

 • Dags för vadden! Nåla fast vadden på avigsidan av ditt lapptäcke.

Nåla fast vadden på patchwork

 • Sy i alla sömmar på rätsidan. Det skapar själva quilten, så att vadden sitter fast i patchworkbitarna. Du kan antingen sy exakt i de tidigare sömmarna, eller göra två sömmar på vardera sidan – beroende på hur mycket tid och tråd du vill lägga på det.

Sy i sömmarna från rätsidan så att vadden fäster på lapptäcket

 • När vadden sitter fast, nålar du fast bakstycket mot patchworkstycket, räta mot räta. Sy fast delarna mot varandra, men lämna en liten öppning så att du kan vända lapptäcket ut och in.

När vadden sitter fast i patchwork-bitarna nålar du fast bakstycket

 • Sy ihop öppningen när du har vänt på täcket. Antingen för hand eller på maskinen. Har du svårt att pilla ut hörnen? Ibland kan det fungera att ta en nål och pilla ut lite i taget.

Färdigt lapptäcke!

Färdigt!

Det här är ett superenkelt mönster för lapparna, man kan göra långt mer avancerade och vackra mönster. Men jag gillar mitt första lapptäcke i all anspråkslöshet. Dessutom hittade jag tråd som var 100 % återvunnen och sånt känns ju alltid lite extra bra. Hoppas du uppskattar min instruktion för hur jag gjorde om du själv vill sy ett lapptäcke!

Återvunnen tråd

 

Share Button