Viggo & Viola

En blogg om kläder och tillbehör för baby och barn

Söt liten sommarpyjamas

Det har fötts en liten Elvira i vänkretsen! Naturligtvis ska hon också få något av mig, och valet föll på det här somriga tyget med jordgubbar. Visst är det gulligt? Eko från JNY Colorful, känns bra eftersom föräldrarna är inne på eko. För att inte go all in-rosa, körde jag med vita kantband i interlock och röda ringknappar. Tycker det blev riktigt fint!

Jag sydde i storlek 62 fastän gullkorven är mellan 50 och 56 nu. Tycker att det är roligare med plagg som kan has lite längre. Sen var det ju det här med knappar och dragkedja och knäppningar, där säkert alla tycker olika. Men jag tyckte själv att de där första månaderna var det så skönt med bodysar med omlottknäppning och pyjamas med helknäppning. Helt enkelt för att det kändes bekvämast att klä på och av, med den där lilla nacken och lilla kroppen. Därför syr jag gärna såna plagg själv när jag ska ge bort.

Ett helt ben att trä på och två ärmar, och sen knäpps andra benet ihop när man knäpper igen. Praktiskt! Jag har gjort mönstret själv, och det blev faktiskt riktigt bra. Ska sy fler pyjamasar för nu blir det allt fler bäbisar i vänkretsen. Det är ju så roligt att kombinera tyger, kantband och knappar.

pyjamas bebis jordgubbar

Jag får en alldeles särskild känsla i kroppen när jag börjar sy ett plagg, just det där momentet när jag har kommit en liten bit och de där tygbitarna plötsligt börjar uppvisa likheter med ett plagg. Det är nästan en magisk stund, att jag kan skapa kläder med mina händer. Tror att det är en del av varför jag tycker så mycket om att sy.

pyjamas jordgubbar

Share Button

3 kommentarer

 1. Måste bara få säga att du gör så väldans fina kläder! Jag har nyligen börjat sy kläder till min son, och det var väldigt inspirerande att titta på allt du gjort. Fina kombinationer, fina mönster!

  Sen är jag lite nyfiken på en sak, du skriver i ett inlägg längre ner att du använder en Emerald 118 – är det den du använder till alla trikåkläder? Jag frågar efter som jag kämpar så med min symaskin – så fort det är trikå blir det så himla vågiga sömmar (inte alls som dina fina, släta kantband här ovan). Kantbanden jag sydde på en tröja nyligen ser inte kloka ut, så den fick bli pyjamas. Kan du sy i trikå på din Emerald 118 utan denna vågiga effekt?

  Och återigen, tack för en sån fin och inspirerande webbsida!

  • Anna-Carin

   4 september, 2014 at 20:30

   Tack för din fina kommentar! Vad roligt att du också syr kläder, visst är det kul?

   Ja, jag syr allt på min Emerald 118 (fast jag har köpt en Huskylock men inte startat med den ännu). Använder du rätt inställning för trikåtyger undrar jag? På vänster sida på maskinen finns en ratt, där man ställer in efter tyget man syr i. Då ändras pressarfotstrycket och matningen så att det passar tygsort och inte blir vågigt. För trikå ska du ha den inställd på 0 (om vi nu har samma maskin?). Även om jag inte älskar att läsa manualer, är det faktiskt himla bra att göra det för just symaskiner. :) Kan ju även tipsa om att använda symaskinsnål för jerseytyger om du inte redan gör det? Hoppas att det kan göra att det inte blir så vågigt när du syr! Du får gärna berätta om det hjälpte. Annars skulle jag nog besöka en affär som säljer Husqvarna och fråga, de är ofta väldigt kunniga. Lycka till!

   • Ja, det är verkligen roligt att sy barnkläder. Jag som var helt urusel på syslöjd blir nästan yr när jag får till ett par byxor helt själv. :)

    Tack för ditt svar angående Emerald 118! Jag förstår att jag var lite otydlig, det är inte så att jag har samma maskin som du, utan att jag går i köptankar. Jag har bara Ikea-symaskinen än så länge. Den är överraskande bra för priset, men den har ju verkligen sina begränsningar, t ex kan man inte justera pressarfotstrycket alls. Så jag funderar på en ny men är rädd att det ska bli lika svårt att få till bra trikåsömmar på nästa (har förstått att det inte är helt ovanligt med vågiga trikåsömmar), så jag letar med ljus och lykta efter en maskin som inte kostar en förmögenhet men klarar jämna trikåsömmar. Som din, verkar det som! Det var därför jag så gärna ville veta om du lyckats sy så fint på din 118. Tack så jättemycket för ditt svar, kanske har jag hittat rätt maskin att satsa på nu.

    Och det ska bli roligt att fortsätta att följa din blogg. :)

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2020 Viggo & Viola

Tema av Anders NorenUpp ↑